ARVE LØBERG og FREDRIK MANDAL - administrerende direktør og digital utviklingsredaktør i Trønder-Avisa. Arkivfoto
ARVE LØBERG og FREDRIK MANDAL - administrerende direktør og digital utviklingsredaktør i Trønder-Avisa. Arkivfoto (Foto: Gard L. Michalsen)

Det går mot avgang etter oppkjøp: Arve Løberg (63) slutter som administrerende direktør i Trønder-Avisa

Nylig ble det kjent at Polaris Media kjøper seg opp - nå tyder alt på at toppsjefen i det nordtrønderske minikonsernet slutter. Og det kan skje allerede fredag, får Medier24 opplyst.

Arve Løberg slutter om kort tid som administrerende direktør i Trønder-Avisa AS. Det får Medier24 bekreftet fra flere kilder med kjennskap til saken. 

Selskapet eier mediehusene Trønder-Avisa og Namdalsavisa, de tre lokalavisene Steinkjer-Avisa, Inderøyningen og Snåsningen, samt distribusjonsselskapet Trønder-Distribusjon og utviklingsselskapet Ofag.

 

Skal ha ønsket fornyelse

Trønder-Avisa sine lokaler i Steinkjer.
Trønder-Avisa sine lokaler i Steinkjer.

Avgangen til Løberg kan etter alt å dømme tidligst skje i et styremøte førstkommende fredag, men senest før påske.

Kilder forteller til Medier24 at det er fremforhandlet en sluttpakke, som partene nå har blitt enige om.

Den direkte årsaken til avgangen er ukjent.

  • Arve Løberg har så langt ikke benyttet seg av muligheten til å kommentere saken.

2. februar ble det klart at Polaris Media kjøper seg opp til å bli majoritetseier med 56 prosent av aksjene i Trønder-Avisa AS. Men hele prosessen er fortsatt ikke avgjort da eierselskapene må gjøre sine formelle vedtak - og Konkurransetilsynet skal si sitt.

Arve Løberg: 

Løberg begynte sin pressekarriere allerede i 1973, og jobbet de neste 15 åra i Namdal Arbeiderblad, Verdens Gang og Arbeider-Avisa.

Han var senere innom informasjonsbransjen, og var informasjonssjef i TV 2 fra 1992 til 1997, direktør for plateselskapet Norske Gram - og markedsdirektør for Chess fra 2000 til 2001. Da kom han til Trønder-Avisa.

Krefter i konsernet skal ha uttrykt et ønske om fornyelse i mediehuset på Steinkjer, etter det Medier24 forstår. Løberg har vært sjefredaktør siden 2001, fra 2004 også direktør - og fra 2016 kun administrerende direktør.

Etter flere relativt gode økonomiske år, har selskapet de senere år opplevd stor svikt i annonsemarkedet og leverte et svakt 2017-resultat. Avisa har også gått med underskudd og følgelig ikke betalt ut utbytte til aksjonærene på flere år.

 

- Vi betalte for mye

På fem år er også antall ansatte i mediehuset Trønder-Avisa redusert fra 83 til 45. 

Da Trønder-Avisa kjøpte Namdalsavisa for over 20 millioner kroner i juni 2015, ble det uttrykt et ønske fra eierne om en bedre integrering mellom mediehusene - for å danne et sterkt nordtrøndersk mediekonsern.

Medier24 får opplyst at prosessen ikke har vært tilfredsstillende nok - så langt. Det samme kommenterte Løberg i en sak nylig i sin egen avis:

- Vi har ikke klart å skape en god nok felles kultur i konsernet. I etterpå­klokskapens lys betalte vi for mye, sa han da.

 

Nytt organisasjonskart

Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa.
Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa. Foto: Erik Waatland

Klubbleder Johan Prestvik i Trønder-Avisa forteller til Medier24 at de ansatte ble presentert for et nytt organisasjonskart i etterkant av et allmøte mandag 5. februar.

- Vi ble presentert et nytt organisasjonskart som følge av endringene i eierskapet, men på dette kartet sto det ingen navn. Hva som skjer - og når - er vi ikke orientert om. Dette får vi trolig vite mer om i etterkant av fredagens styremøte.

Da er klubben er invitert til en orientering om dette av styrelederen i Trønder-Avisa og konsernsjefen i Polaris Media, opplyser Prestvik.

Etter det Medier24 forstår er  rollen som «administrerende direktør» erstattet med en stilling som koordinator i den nye organiseringen av Trønder-Avisa-konsernet.

 

- Ikke godt nok resultat

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media. Bilde: Erik Waatland

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media uttalte onsdag morgen, under konsernets kvartalspresentasjon, følgende om avisens resultat:

- Det er klart at resultatet i Trønder-Avisa-konsernet i 2017 ikke var godt nok. Det sier egentlig seg selv, med et tilnærmet nullresultat når man har over 200 millioner kroner i omsetning. Så er det spesielle årsaker til det også, men man har i bunn og grunn ikke lyktes godt nok på inntektssiden - og spesielt digitalt, sier Koch.

I 2017 omsatte konsernet for 198 millioner kroner og hadde et driftsresultat før avskrivninger på 0,4 millioner, skriver Polaris Media i sin årsrapport for 2017.

  • Konsernsjef Koch har ikke ønsket å kommentere Medier24s sak onsdag kveld. Det gjør heller ikke styreleder Jon Håvard Solum eller ansvarlig redaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa.

For ordens skyld: Undertegnede var journalist i Trønder-Avisa frem til august 2016.

 

Til toppen