Ole Henrik Nissen-Lie er nestleder i styret i Fagpressen og leder av ansettelsesutvalget.

Fagpressen skal ansette ny toppsjef, men nekter pressen innsyn i søkerlisten

Ønsket om den beste kandidaten trumfer åpenheten, mener Ole Henrik Nissen-Lie. Svakt og pinlig av Fagpressen, kontrer Siri Gedde-Dahl i Pressens offentlighetsutvalg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

30. november ble ansettelsesutvalget i Fagpressen satt ned for å finne en erstatter for administrerende direktør Elin Floberghagen – som er ny generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Elin Floberghagen ble for litt siden ansatt som ny generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Utvalget hyret hodejegerfirmaet Raadgiverhuset AS som har jobbet siden med å finne en riktig kandidat.

Nå er det «like før» hvem den nye toppsjefen i Fagpressen blir.

Men hvilke kandidater som har vært aktuelle,  skal holdes hemmelig fram til utnevnelsen er gjort.

 

Hemmelig prosess

– Det er ikke noe ønske om hemmelighold, men et brennende ønske om å få de beste kandidatene. 

Det sier Ole Henrik Nissen-Lie, som er leder i ansettelsesutvalget i Fagpressen.

Han sier at det er totalt fem personer som har vært på førstegangsintervju og at de er ferdige med andregangsintervjuene.

– Ansettelsen blir klar så fort vi har gått gjennom referansesjekker og gjort unna de siste testene. Det bør ikke være lenge igjen nå.

Egentlig skulle prosessen være ferdig i januar, men det har drøyd ut i tid.

Nissen-Lie har ingen klar begrunnelse på hvorfor prosessen skyves på.

Medier24 er kjent med at ansettelsen har møtt på en del utfordringer, som da styreleder Jan Moberg og styremedlem Britt-Sofie Hestvik trakk seg for å unngå habilitetsutfordringer.

– Vi prøver ikke å forsinke det, men det har tatt tid å få fram de beste kandidatene. Nå skal vi ha et møte i ansettelsesutvalget i fredag og jeg regner med vi har nye brikker på plass da, sier Nissen-Lie.

– Vil det si at ansettelsen blir gjort denne uken?

– Det tør jeg ikke spekulere i, svarer han.

– Det er en grense for åpenhet

Norsk Presseforbund la ut en offentlig søkerliste da nettopp Elin Floberghagen ble ansatt.

Til tross for at det står i Fagpressens vedtekter at en av kjerneoppgavene er «å arbeide for økt åpenhet», så gjelder ikke dette i denne saken, mener Nissen-Lie.

– Det er Raadgiverhuset AS som tar hele prosessen der noen har søkt og andre har blitt spurt om de kan være interessert i å være med i en prosess. Ansettelsesutvalget har fått forelagt navn der noen er søkere og andre er kontaktet av Raadgiverhuset. De har sagt at de kan ta en samtale under forutsetning om at det er ikke blir kjent. Det er ikke så rart, sier han.

– Men nå som dere har kommet såpass langt i prosessen, kan dere ikke gå ut med de aktuelle navnene?

– Det er en grense for all åpenhet, men jeg ser poenget ditt. Mitt mandat er å finne den beste kandidaten – noe som er det overordnede hensynet.

– Hvordan kan pressen kreve åpenhet ved ansettelser andre steder, men ikke når det gjelder en av sine egne organisasjoner?

– Jeg har ikke noe mot at søkerne blir kjent, men styret har gitt Raadgiverhuset AS i oppdrag å finne den beste kandidaten og de har gitt beskjed om at da blir det på denne måten, avslutter han.

Gjør som Fagpressen sier

Pål S. Øverby i Raadgiverhuset AS sier til Medier24 at de anbefalte Fagpressen å ikke offentliggjøre kandidatene.

– Det ble tidlig klart i denne prosessen at det var få kandidater som var interesserte i å stå på en offentlig søkerliste. Dette snakket vi med kandidatene om. Vi hadde med andre ord fått et ganske marginalisert utvalg – sånn er det dessverre, fordi mange vegrer seg. Da må det bli sånn, sier Øverby.

– Dersom Fagpressen hadde krevd offentlig søkerliste, hadde dere forholdt dere til det?

– Det hadde vi. Vi forholder oss til det oppdragsgiverne våre ønsker. Jeg anbefalte meget sterkt at det ikke ble slik, fordi det ville gått utover antallet søkere og kvaliteten på kandidatene.

– Hvordan ligger dere an?

– Vi ligger meget godt an i prosessen og har fått snakket med veldig mange spennende kandidater. Nå sitter vi igjen med et lite utvalg som vi regner med å kunne ta en avgjørelse på i løpet av kort tid, men det kan hende vi glir over i neste uke før det blir endelig klart, sier Øverby.

Siri Gedde-Dahl, leder av Offentlighetsutvalget.

– Svakt av Fagpressen

Siri Gedde-Dahl er leder av Pressens offentlighetsutvalg og journalist i Kapital. Hun mener det er pinlig av Fagpressen og at de bør gå i seg selv i denne saken.

– Jeg synes det er svakt av Fagpressen at de ikke ønsker å gå ut med en søkerliste. Det er ikke noe lovkrav, men her bør man gå fram med et godt eksempel. Her møter presseorganisasjonen seg selv i døra.

Hun synes også det er litt paradoksalt, fordi Fagpressen deltaker aktivt i Pressens offentlighetsutvalg.

– Det er vanskelig for mange offentlige etater å gjøre det samme – og det må vi være klar over, men den samfunnsmessige betydningen av å ha en opplyst debatt om slike stillinger er viktigere enn behovet for hemmelighold. Så finnes det selvfølgelig unntak, men jeg kan vanskelig se det i denne saken.

– Må være prinsipielle

– Fagpressen mener det blir vanskelig å gå ut med en søkerliste fordi de har brukt headhuntere. Hva tenker du om det?

– Det er akkurat samme unnskyldning som kommunene bruker når de skal ansette rådmann. Da «outsourcer» de ansettelsesprosessen for å unngå det.

– Hvilket råd har du til Fagpressen i denne saken?

– På ett eller annet tidspunkt vil det utkrystallisere seg hvem som er aktuelle og da bør de lage en søkerliste og ta kontakt med kandidatene for å si at dette nå blir offentliggjort. Da kan de ta stilling til om det er tungtveiende grunner for å anonymisere eller ikke.

– Jeg synes at det var bra at Norsk Presseforbund gikk ut med søkerliste – selv om jeg var én av søkerne. Dette burde også Fagpressen gjøre. Her må vi være prinsipielle, sier Gedde-Dahl.

Powered by Labrador CMS