Dette bildet la Venstre-leder Trine Skei Grande ut på Twitter i dag med teksten: "For første gang har vi en kvinnelig Utenriksminister på talerstolen - men i presselosjen ved siden av hører 17 menn og 3 kvinner på."

Trine Skei Grande:

«For første gang har vi en kvinnelig utenriks­minister på talerstolen - men i presselosjen ved siden av hører 17 menn og 3 kvinner på»

Venstreleder Trine Skei Grande kaster seg inn i kjønnsdebatten - reagerer på mannetungt pressekorps.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag gikk Venstre-lederen ut på både Twitter og Facebook der hun stilte spørsmål om kjønnsbalansen i presse-Norge (se under).

Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det er et demokratisk problem at det fortsatt finnes slike holdninger til kvinner som blant annet demonstreres av Gunnar Bjørkavåg. Og det er svært problematisk at disse holdningene finnes hos toppledere, sier hun til Medier24.

De siste dagene har kritikken haglet mot det mannstunge toppledernivået i flere av mediene - og spesielt konsernene.

Gunnar Bjørkavågs har fått mye kritikk for å invitere VGs politiske redaktør Hanne Skartveit til «IQ-test og padletur». 

Invitasjonen kom i kjølvannet av at Skartveit  anklaget mediebransjen for å være drevet av en «gutta boys»-kultur. Bjørkavåg beklaget senere uttalelsen i Medier24 og en rekke medier, og prøve å forklare den som et uttrykk for konkurranseinstinkt.

Under en debatt i Stortinget i dag ble Grande selv vitne til medienes mannstunge tilstedeværelse.

Dette har Grande gikk uttrykk for i sosiale medier i dag. På Twitter skrev hun:

Litt senere gikk Grande ut på Facebook med følgende post:

For første gang har vi en kvinnelig Utenriksminister på talerstolen - men i presselosjen ved siden av hører 17 menn og 3 kvinner på.

Kvinner er for dårlig representert i politikk og næringsliv – Venstre ingen unntak. Men mediene har sjelden blitt utsatt...

Posted by Trine Skei Grande on Wednesday, November 8, 2017

– Kvinner usynlige for menn

Grande forteller til Medier24 at Norge er et av verdens mest likestilte land, men fortsatt er vi langt fra reell kjønnsbalanse i politikk og næringsliv.

– Det kan vi ikke være overrasket over, når vi hører om hvilket kvinnesyn enkelte beslutningstakere har. Kvinner møter på en rekke hindre i arbeidslivet som nok til en viss grad er usynlige for menn. Dagens eksempel fra Schibsted, hvor ingen kvinnelige ledere ikke ble innkalt til jobbintervju, eller høstens #MeToo-kampanje, er eksempler på det, forteller hun og fortsetter:

– Debatten har lenge gått rundt kjønnsbalanse i politikken, og det er bra, for vi har en lang vei å gå før kvinner er like godt representert som menn.

Hun innrømmer at de også har en stor oppgave foran seg i Venstre, med å sørge for at flere kvinner står på førsteplass på listene fremover.

– Men mediene er også makta. De setter dagsorden, analyserer og kritiserer. Det er klart at deres bidrag til samfunnsdebatten også svekkes dersom kvinnenes stemmer ikke slipper til. Vi må spørre oss selv hva konsekvensen er av at nesten bare menn kikker oss i kortene. Hvilke perspektiver mister journalistikken når den mangler kvinner? Det er på tide at mediebransjen også setter likestilling og lik representasjon på dagsorden.

– Bildet er mer nyansert

BT-journalist Tron Stand er leder av presselosjen på Stortinget. Han forteller til Medier24 at bildet er mer nyansert enn det man kan få inntrykk av på Grandes statusoppdatering.

– Jeg har nå talt opp og det er 317 menn og 105 kvinner som er medlemmer av presselosjen, men langt flere dekker norsk politikk. 

– Hva tenker du om Grandes utspill her?

– Det hadde vært ønskelig med flere kvinner som dekket norsk politikk og det kan ha en betydning for hvordan tema man velger å ta tak i - det skal man ikke se bort fra. 

Powered by Labrador CMS