Etter å ha lest kronikken til Takin Kroop, lurer jeg på om det er dette folk tror foregår i landets store redaksjoner. Eller om det bare er et virkemiddel for å score et billig poeng.   Helt uavhengig av svaret, er det ganske provoserende, skriver Matias Ytterstad.
Etter å ha lest kronikken til Takin Kroop, lurer jeg på om det er dette folk tror foregår i landets store redaksjoner. Eller om det bare er et virkemiddel for å score et billig poeng.  Helt uavhengig av svaret, er det ganske provoserende, skriver Matias Ytterstad.

DEBATT

Fredagen begynte som de fleste andre dager i Dagbladets redaksjons­lokaler ...

Etter en diskusjon om hvordan vi skal lure det norske folk inn i de lite gjennomarbeida sakene våre, tok vi en kjapp vurdering på hvilke realitykjendiser vi skulle gi spalteplass og oppmerksomhet i dag.

 

«Fredagen begynte som de fleste andre dager i Dagbladets redaksjonslokaler i Oslo. Etter en diskusjon om hvordan vi skal lure det norske folk inn i de lite gjennomarbeida sakene våre, tok vi en kjapp vurdering på hvilke realitykjendiser vi skulle gi spalteplass og oppmerksomhet i dag. Det ble litt uenighet, men diskusjon er sunt i et redaksjonelt miljø, og til slutt gikk vi for den med størst brystmål. Som vanlig. Samtidig var det noen som nevnte et eller annet om en skogbrann i Sør-Amerika, men det blir for fjernt. Vi har jo mer enn nok skog her i Norge.»

 

Etter å ha lest kronikken til Takin Kroop, lurer jeg på om det er dette folk tror foregår i landets store redaksjoner. Eller om det bare er et virkemiddel for å score et billig poeng. 

Helt uavhengig av svaret, er det ganske provoserende.

Du skriver at det var Reddit som i går gjorde deg oppmerksom på at det brenner i Amazonas, og langer ut mot norske mediers evige klikkjag og miserable prioriteringer. En fare for demokratiet er vi visst.

Det skal ikke på noen måte være en plikt å sveipe innom forsidene til de store norske nettavisene hver dag. Samtidig kan det være greit å sjekke at kritikken du tydeligvis var redd for å brenne inne med er berettiget.

Dagbladet, VG, NRK, TV 2, Aftenposten og Nettavisen har alle omtalt brannene. I flere saker. Dette er bare de artiklene som eksplisitt nevner at São Paolo lå innhyllet i svart røyk. Alle ble publisert onsdag.

Et kjapt søk i Retriever gir i skrivende stund 209 treff på søkeordet Amazonas i norske medier de siste sju dagene. Papiraviser, tv, radio og nett. 

Til sammenlikning er det 60 treff på «Ex on the Beach».

Og litt over 1800 på bompenger da. Men det er tross alt tilløp til regjeringskrise i Norge, og lokalvalg om to og en halv uke, så det må vel gå greit?

Norsk Telegrambyrå har levert minst åtte artikler den siste uka om brannene og tematikken knyttet til disse. Dette er stoff som er tilgjengelig for så å si alle landets aviser - noe som er essensielt for mindre redaksjoner som kanskje ikke har ressurser de kan avse til å dekke brannen selv.

Samtidig reiser dette en annen problemstilling. Når alle landets største medier dekker dette ettertrykkelig, men likevel ikke når ut til folk, er det jo noe som er galt?

Her er VG på mange måter et eksempel til etterfølgelse med en bred Snapchat-dekning med nettopp den yngre del av befolkninga som målgruppe. Men også her har Amazonas og regnskogbråket blitt nevnt ved flere anledninger.

I går hadde de en slide der de forteller at «på under en uke er det registrert 9507 nye branner i brasilianske Amazonas», og tirsdag skrev de om Jair Bolsonaros absurde hvalangrep på Norge.

Den samme saken som Dagbladet, som det første mediet i Norge, omtalte allerede mandag morgen - bare noen timer etter at Bolsonaro tok til Twitter.

Både VG og Dagbladet har omtalt brannen på Instagram.

Men dette er da tydeligvis ikke godt nok.

La oss derfor heller ta diskusjonen om hvordan vi skal nå ut til enda flere, og kanskje spesielt den yngre delen av befolkninga med andre nyhetsvaner. 

Den er vel så interessant, både med tanke på framtida og demokratiet.

I mellomtida kan du kanskje slå et slag for et «norsk medie som sliter» og kjøpe papiravisa i dag. Vil anbefale deg å slå opp på side 25. Er du av den mer digitale typen, kan jeg anbefale disse:

 

Til toppen