Gjorde pressen små barn til mobbere etter 13-åringens dødsfall? Nils Øy tar ni medier til PFU for dekningen av Lommedal-saken

- Omtanken for de omtalte barna kan ikke ha vært til stede, sier konstituert generalsekretær Nils Øy i Norsk Presseforbund.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund klager TV 2, NRK, NTB og seks aviser til PFU i forbindelse med deres dekning av «Lommedalen-saken». De seks avisene er Aftenposten, Dagsavisen, Dagbladet, VG, Valdres - og Budstikka.

– Grunnen til at jeg vil bruke initiativretten er at vi skal få fram om mediene i denne saken har vært tilstrekkelig oppmerksomme på hvilke konsekvenser dekningen av saken har fått for barn, sier konstituert generalsekretær Nils E. Øy til NTB

Presseforbundet understreker samtidig at de fleste klagene er avhengig av at utvalget først samtykker til at man fraviker foreldelsesfristen, for å starte full klagebehandling.

 

13-åring veide 21 kilo

Nyttårsaften for et drøyt år siden (31. desember 2015) døde en 13 år gammel jente i Valdres, og saken skapte umiddelbart stor oppmerksomhet i pressen. 

Det ble senere kjent at den 154,5 centimeter høye jenta veide 21 kilo og hadde en BMI på 8,4 da hun døde. Jentas mor står nå tiltalt for grov omsorgssvikt og saken kommer opp for retten i vår. 

 

Fra Budstikkas omfattende reportasje.

Mediene gjorde dødsfallet til en mobbesak

Men umiddelbart etter dødsfallet, ble saken i mediene gjort til en mobbesak, og ansvaret for hendelsen i stor grad lagt på jentas venner og klassekamerater i Lommedalen i Bærum.

NRK og TV 2 var blant mediene som uten forbehold slo fast at det hadde pågått mobbing ved Gullhaug skole, selv om rapporter fra Fylkesmannen senere konkluderte motsatt. 

Budstikka, november 2016.

 

Budstikka «gikk opp den andre historien»

- En kollektiv presseetisk hjerneblødning, har Budstikkas redaktører - blant dem ansvarlig redaktør Kjersti Sortland - omtalt deler av dekningen som.

Lokalavisa gikk i november «opp løypa» for den andre historien, jentas oppvekst og forholdene i bygda. 

 

Hensynet til barna

Nils Øy bringer sakene inn på grunnlag av Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 som pålegger mediene å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtale kan få for barn.

Øy har plukket ut de ni mediene fordi han mener deres omtale i januar i fjor inneholdt beskyldninger mot barn. 

– Det er omtalen i disse ni mediene jeg mener er relevante, og hvor det er publisert beskyldninger mot barn. Om de har gjort egne undersøkelser eller ikke, framgår ikke av det de har publisert.

- For meg virker det som om kildegrunnlaget deres er nokså tynt, men dette må jeg komme nærmere tilbake til når jeg fyller ut klagen, sier Øy. 

 

Ute etter lærdom

Flere medier har tatt selvkritikk for sin dekning.

Under et debattmøte i januar i regi av Oslo Redaktørforening, beklaget både NRK og TV 2 at de kan ha gått for langt i å fremme mobbepåstander mot medelever til 13-åringen. 

– Det var under dette møtet i januar det ble klart for meg at omtanken for barna ikke kan ha vært til stede. Jeg er ute etter å få fram lærdommen av dette, sier Øy. 

Han tror ikke at PFU rekker å behandle saken under sitt møte 28. februar, men sier det er viktig å få behandlet alle klagesakene rundt Lommedal-tragedien før rettssaken mot moren i april-

 

Flere PFU-saker

Det blir også flere runder i PFU om dette sakskomplekset: PFU har tidligere fått to klager på omtalen av saken.

13-åringens mor har gitt samtykke til en klage på den nevnte dokumentar-reportasjen fra Budstikka. 

Andre foreldre fra det samme miljøet i Lommedalen har også klaget TV 2 inn for PFU på samme grunnlag som Nils E. Øy nå bruker initiativretten. 

 

 

Powered by Labrador CMS